NAJNOVIJE VESTI
Pehar je nas

Srbija i zvanično na prvom mestu rang liste FIVB

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, objavila je danas (sa datumima 1. i 21. oktobar) rang liste nacionalnih selekcija u obe konkurencije. Ženska seniorska reprezentacija Srbije, svetski prvak, vicešampion Olimpijskih igara i prvak Evrope, zauzima prvo mesto sa 322 boda, dok su seniori Srbije, 4. sa SP u Italiji i Bugarskoj i bronzani sa EP 2017. na 10. mestu sa 110 bodova.

Najnovija rang lista FIVB važna je i zbog Interkontinentalnih kvalifikacija za OI 2020. u Tokiju, koje će se odigrati u avgustu 2019.

Seniorke će kvalifikacioni turnir odigrati 2 – 4. avgusta, a seniori 9 – 11. avgusta.

U Interkontinentalnim kvalifikacijama će igrati 24 najbolje selekcije sa FIVB rang liste, izuzimajući Japan, domaćina Olimpijskih igara, u obe konkurencije.

Po sistemu serpentine biće određeno 6 grupa, u kojima će igrati po 4 selekcije, a samo pobednik će izboriti plasman na OI 2020 (24. jul – 9. avgust).

Po današnjoj rang listi, i ukoliko ne bude promena, seniorke Srbije bi trebalo da igraju sa Portorikom, Tajlandom i Kubom, a seniori Srbije sa Italijom, Australijom i Kamerunom.

FIVB je takođe objavio da će se 5 Kontinentalnih turnira odigrati u januaru 2020, kao i da će na njima igrati minimum po 4 selekcije koje se nisu kvalifikovale na OI.

Kandidature za organizaciju Interkontinentalnih turnira dostavljaju se Svetskoj odbojkaškoj federaciji do 14. decembra, a FIVB će 1. januara 2019. saopštiti sastave grupa.

Najavljeno je da će 31. januara 2019. biti objavljeni domaćini turnira, kao i raspored utakmica.

 

x

Check Also

Drugi deo seminara za trenere

Stručni online seminar za trenere januar 2023 Drugi, obavezni, godišnji seminar za trenere II lige istok, ...

Bojana Drča najbolja sportistkinja Beograda

Bojana Drča, tehničar ženske seniorske reprezentacije Srbije, najbolji tehničar SP 2022, u prošloj sezoni član ...