NAJNOVIJE VESTI

IN MEMORIAM – DR LJUBAN MARTINOVIĆ

IN MEMORIAM

DR LJUBAN MARTINOVIĆ

(12. 9. 1950 – 4. 9. 2022.)

Dr Ljuban Martinović, legendarni lekar odbojkaških reprezentacija Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije, specijalista sportske medicine, preminuo je juče, osam dana pre 72. rođendana, posle kraće bolesti.

Sa Banije, iz rodnih Martinovića, došao je u Beograd na studije medicine 1969. godine.

Na poziv Petra Stanišića, zemljaka, legendarnog novinara i odbojkaškog stručnjaka, došao je u Partizan i tu kao lekar ostao do kraja karijere.

Dr Ljuban Martinović u kolekciji ima više od 30 medalja sa najvećih svetskih takmičenja u svim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj i to i u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Ispratio je generacije i generacije naših najboljih odbojkašica i odbojkaša u reprezentativnim selekcijama, ali i sjajne generacije odbojkaša Partizana.

Njegova stručnost, posvećenosti i entuzijazam svrstali su ga među eminentne lekare sportske medicine.

Kao lekar SC “Voždovac” na Banjici, pozvan je da bude lekar reprezentacije Beograda na međunarodnom turniru u Varšavi 1982. godine. Na predlog Petra Stanišića, postao je lekar OK Partizan, a od Balkanskog prvenstva 1985. bio je član stručnog štaba seniora zadužen za zdravlje reprezentativaca.

Dr Ljuban Martinović je bio član stručnih štabova seniorskih reprezentacija koje su osvojile zlato i bronzu na Olimpijskim igrama u Sidneju i Atlanti, srebro i bronzu na Svetskim prvenstvima, kao i 4 zlata na Evropskim prvenstvima.

Jedan, jedinstveni i neponovljivi dr Ljuban Martinović ostaće nezaboravni deo srpske, evropske i svetske odbojkaške porodice.

Vreme i mesto sahrane dr Ljubana Martinovića biće naknadno saopšteno.

x

Check Also

Drugi deo seminara za trenere

Stručni online seminar za trenere januar 2023 Drugi, obavezni, godišnji seminar za trenere II lige istok, ...

Bojana Drča najbolja sportistkinja Beograda

Bojana Drča, tehničar ženske seniorske reprezentacije Srbije, najbolji tehničar SP 2022, u prošloj sezoni član ...