IN MEMORIAM – DR LJUBAN MARTINOVIĆ

IN MEMORIAM

DR LJUBAN MARTINOVIĆ

(12. 9. 1950 – 4. 9. 2022.)

Dr Ljuban Martinović, legendarni lekar odbojkaških reprezentacija Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije, specijalista sportske medicine, preminuo je juče, osam dana pre 72. rođendana, posle kraće bolesti.

Sa Banije, iz rodnih Martinovića, došao je u Beograd na studije medicine 1969. godine.

Na poziv Petra Stanišića, zemljaka, legendarnog novinara i odbojkaškog stručnjaka, došao je u Partizan i tu kao lekar ostao do kraja karijere.

Dr Ljuban Martinović u kolekciji ima više od 30 medalja sa najvećih svetskih takmičenja u svim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj i to i u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Ispratio je generacije i generacije naših najboljih odbojkašica i odbojkaša u reprezentativnim selekcijama, ali i sjajne generacije odbojkaša Partizana.

Njegova stručnost, posvećenosti i entuzijazam svrstali su ga među eminentne lekare sportske medicine.

Kao lekar SC “Voždovac” na Banjici, pozvan je da bude lekar reprezentacije Beograda na međunarodnom turniru u Varšavi 1982. godine. Na predlog Petra Stanišića, postao je lekar OK Partizan, a od Balkanskog prvenstva 1985. bio je član stručnog štaba seniora zadužen za zdravlje reprezentativaca.

Dr Ljuban Martinović je bio član stručnih štabova seniorskih reprezentacija koje su osvojile zlato i bronzu na Olimpijskim igrama u Sidneju i Atlanti, srebro i bronzu na Svetskim prvenstvima, kao i 4 zlata na Evropskim prvenstvima.

Jedan, jedinstveni i neponovljivi dr Ljuban Martinović ostaće nezaboravni deo srpske, evropske i svetske odbojkaške porodice.

Vreme i mesto sahrane dr Ljubana Martinovića biće naknadno saopšteno.

x

Check Also

Poziv za prijavljivanje ekipa za 59. MAJSKI TURNIR – Trofej Beograda

A N E K S   P R O P O Z I C I J ...

Testirana 24 pionira iz Beograda

U organizaciji Odbojkaškog saveza Srbije i Odbojkaškog saveza Beograda realizovano je testiranje kandidata za mušku ...