Pehar je nas

Srbija i zvanično na prvom mestu rang liste FIVB

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, objavila je danas (sa datumima 1. i 21. oktobar) rang liste nacionalnih selekcija u obe konkurencije. Ženska seniorska reprezentacija Srbije, svetski prvak, vicešampion Olimpijskih igara i prvak Evrope, zauzima prvo mesto sa 322 boda, dok su seniori Srbije, 4. sa SP u Italiji i Bugarskoj i bronzani sa EP 2017. na 10. mestu sa 110 bodova.

Najnovija rang lista FIVB važna je i zbog Interkontinentalnih kvalifikacija za OI 2020. u Tokiju, koje će se odigrati u avgustu 2019.

Seniorke će kvalifikacioni turnir odigrati 2 – 4. avgusta, a seniori 9 – 11. avgusta.

U Interkontinentalnim kvalifikacijama će igrati 24 najbolje selekcije sa FIVB rang liste, izuzimajući Japan, domaćina Olimpijskih igara, u obe konkurencije.

Po sistemu serpentine biće određeno 6 grupa, u kojima će igrati po 4 selekcije, a samo pobednik će izboriti plasman na OI 2020 (24. jul – 9. avgust).

Po današnjoj rang listi, i ukoliko ne bude promena, seniorke Srbije bi trebalo da igraju sa Portorikom, Tajlandom i Kubom, a seniori Srbije sa Italijom, Australijom i Kamerunom.

FIVB je takođe objavio da će se 5 Kontinentalnih turnira odigrati u januaru 2020, kao i da će na njima igrati minimum po 4 selekcije koje se nisu kvalifikovale na OI.

Kandidature za organizaciju Interkontinentalnih turnira dostavljaju se Svetskoj odbojkaškoj federaciji do 14. decembra, a FIVB će 1. januara 2019. saopštiti sastave grupa.

Najavljeno je da će 31. januara 2019. biti objavljeni domaćini turnira, kao i raspored utakmica.

 

x

Check Also

Poziv za prijavljivanje ekipa za 59. MAJSKI TURNIR – Trofej Beograda

A N E K S   P R O P O Z I C I J ...

Testirana 24 pionira iz Beograda

U organizaciji Odbojkaškog saveza Srbije i Odbojkaškog saveza Beograda realizovano je testiranje kandidata za mušku ...