NAJNOVIJE VESTI

Srpkinje direktno na SP 2022.

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je novi sistem takmičenja i kvalifikacija za XIX SP 2022. u konkurenciji odbojkašica, koje će se odigrati u Holandiji i Poljskoj, kao i za XX SP 2022. u konkurenciji odbojkaša, koje će se odigrati od 26. avgusta do 11. septembra. Direktan plasman na oba prvenstva, na kojima će igrati po 24 selekcije, već su izborili svetski šampioni, Srbija i Poljska, kao i domaćini takmičenja, Holandija i Poljska, odnosno Rusija.

FIVB je saopštio da će odbojkaši utakmice igrati u 8 gradova: Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjingradu, Krasnojarsku, Kazanju, Jekaterinburgu, Ufi i Novosibirsku.

24 ekipe će biti podeljene u 6 grupa sa po 4 tima. Mečevi će se igrati 26 – 29. avgusta. Plasman u II fazu izboriće 16 ekipa, po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe i 4 najbolje trećeplasirane ekipe, koje će formirati 4 grupe sa po 4 tima, a mečeve će igrati 2 – 4. septembra. Plasman u III fazu, koja uključuje i polufinalne i mečeve za plasman, izboriće 6 selekcija, pobednici 4 grupe i 2 najbolje drugoplasirane reprezentacije, koje će igrati 7 – 11. septembra.

Svetska odbojkaška federacija je saopštila i da je promenjen sistem kvalifikacija za Svetska prvenstva, pa će, pored svetskih šampiona i organizatora, direktan plasman na SP 2022. u obe konkurencije izboriti finalisti Kontinentalnih prvenstava 2021. iz svih 5 Konfederacija.

Preostalih 12 reprezentacija u muškoj i 11 u ženskoj konkurencij biće poznati posle kvalifikacionih mečeva u kojima će igrati po 24 reprezentacije sa FIVB rang liste, koje se nisu kvalifikovale do tog trenutka.

x

Check Also

Drugi deo seminara za trenere

Stručni online seminar za trenere januar 2023 Drugi, obavezni, godišnji seminar za trenere II lige istok, ...

Bojana Drča najbolja sportistkinja Beograda

Bojana Drča, tehničar ženske seniorske reprezentacije Srbije, najbolji tehničar SP 2022, u prošloj sezoni član ...